Rouwbegeleiding

Verlies is inherent aan het leven, en dit verlies gaat meestal gepaard met gevoelens van rouw, men is verdrietig om hetgeen verloren ging. Een vriendschap die niet blijft duren, een huisdier dat overlijdt, een job die wordt beëindigd, het verlies van een dierbare. 

Tijd heelt alle wonden wordt gezegd, geduld, alles komt goed. Maar dat blijkt niet altijd zo, sommig verlies slaat zo’n grote leegte in ons bestaan dat het voelt alsof de pijn nooit zal overgaan, het leven nooit meer zal zijn als voorheen, vragen als hoe kom ik hierdoor, zal ik ooit nog gelukkig kunnen zijn, hoe moet ik verder, steken de kop op.

Rouw is rauw, en vaak allesoverheersend. 

Ervaring toont aan dat na zo’n gebeurtenis de realiteit niet meer wordt zoals wat het was, wat eigenlijk niet zo vreemd is als u iets verliest dat u zo dierbaar is. Maar wat niet wil zeggen dat deze nieuwe realiteit ook niet mooi kan zijn, maar gewoon anders, anders dan het was. 

Hoe deze realiteit er gaat uitzien kan de rouwende persoon zelf bepalen, met respect voor hetgeen er niet meer is, het verdriet dat hiermee gepaard gaat, en de eigenheid van de persoon in kwestie. Rouwen is een natuurlijk gegeven en is iets heel persoonlijk. 

In deze persoonlijke groei wil ik u begeleiden, u ondersteuning bieden om uzelf toe te staan om te rouwen en gaandeweg te leren omgaan met deze verlieservaring.

Samen op zoek te gaan hoe u verbonden kan blijven met hetgeen u verloor en toch proberen verder te bouwen aan een leven dat gevuld is met zinvolle en gelukkige momenten. De balans te vinden tussen vasthouden maar toch ook loslaten waardoor u verder met uw leven kan.